DBT treninzi veština

U DBT-u postoje četiri modula na kojima se uče veštine: puna svesnost (mindfulness), tolerancija uznemirenosti, emocionalna regulacija i interpersonalne veštine.

Svaki od modula traje 6-8 susreta (dva sata za grupni rad i sat vremena za individualni rad). Treninzi veština se održavaju jednom nedeljno. To znači da je za završavanje celokupnog treninga potrebno 6 meseci.

Po preporukama autorke DBT-a, koji su potkrepljeni brojnim istraživanjima, preporučuje se završavanje dva kruga treninga – ukupno godinu dana. Iskustvo i istraživanja su pokazala da je ovo optimalan period kako bi se brojne veštine usvojile, adekvatno uvežbale i uspešno integrisale u svakodnevni život.

U nekim slučajevima, moguće je prijaviti se samo za neki od modula, bez završavanja celokupnog programa od godinu dana. Ovo zavisi od zajedničke procene vašeg terapeuta i trenera, izraženosti i prirode vaših simptoma itd. Međutim, važno je naglasiti da se četiri modula veština, u velikoj meri, međusobno dopunjuju i oslanjaju jedne na druge, pa vam može biti teže da pratite jedan, izolovani, modul veština.

Treninzi su visoko strukturisani i imaju određena pravila (o izostajanju, propuštanju, periodu koji mora da prođe pre nego što se osoba, koja je odustala, vrati na pohađanje treninga itd.) Zbog toga je važno da se dobro obavestite pre započinjanja i pitate sve što nije jasno, kako bi se na početku razjasnile sve nedoumice.

DBT treninge veština vode posebno obučeni terapeuti – treneri. Dakle, svi članovi DBT tima su psihoterapeuti, obučeni za DBT treninge i terapiju, s tim da ista osoba ne može biti i trener i terapeut istom klijentu. Ovo je važno kako bi se rad na savladavanju veština, koji je više edukativne priorde, jasno razlikovao od psihoterapijskog rada, koji ćete imati sa svojim individualnim terapeutom.

U slučaju da već imate svog individualnog terapeuta (nekog drugog modaliteta), moguće je da započnete DBT treninge, dok paralelno radite sa starim terapeutom. U tom slučaju, dobićete pisane formulare koje treba da proučite sa svojim terapeutom, o tome kako će izgledati dalji rad. Ovo je važno zato što je potrebno da postoji određen nivo komunikacije terapeuta sa trenerom i važno je da svi koji su uključeni razumeju šta ovo deljenje podrazumeva, koja su ograničenja, kako se čuva poverljivost terapijskog materijala, da li postoje neke informacije koje je potrebno da trener zna itd. Sva komunikacija i dokumenti su transparentni i DBT trener nikada neće komunicirati sa vašim terapeutom, bez vašeg odobrenja (osim, u nekim, unapred definisanim situacijima).